blogger counter

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913, ΚΙΛΚΙΣ..... ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ.
21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913, ΚΙΛΚΙΣ.....

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ. 

''..Η Μάχη του Κιλκίς είναι μια από τις ενδοξότερες μάχες των Ελλήνων.
Στον σύγχρονο Ελληνισμό η μάχη αυτή αποτελεί φωτεινό φάρο για την πορεία του στο μέλλον και ακένωτη πηγή άντλησης θάρρους, υπερηφάνειας, ψυχικής και σωματικής δυνάμεως.
Η νίκη αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες, διότι έκρινε οριστικά την τύχη της Μακεδονίας μας, της πατρίδας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Θα προσπαθήσω να εξιστορήσω με συντομία την μεγάλη αυτή επική μάχη και να σας μεταφέρω το άρωμα της τότε εποχής όσο αυτό είναι εφικτό, καθόσον αυτό το υπέροχο άρωμα το δημιούργησαν και το πήραν μαζί τους οι πρωταγωνιστές αυτής της εποποιίας.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δυστυχώς επί πολλά έτη επισκιάστηκαν από τα μετέπειτα δραματικά για την Πατρίδα μας γεγονότα, με αποκορύφωμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…''.

''…..Με τη λόγχη πλέον κρίνεται η μάχη για την κατάληψη του ΚΙΛΚΙΣ.
Οι γενναίοι μας φαντάροι με τους Ηρωικούς τους Αξιωματικούς ορμούν μέσα στη φωτιά αψηφούν κάθε κίνδυνο και με σκληρό αγώνα σώματος προς σώμα με τη λόγχη, με τα νύχια και με τα δόντια κατόρθωσαν να καταλάβουν όλα τα Βουλγαρικά οχυρά στην περιοχή πλην του υψώματος 271.
Η ώρα είναι 09:30’ οι Βούλγαροι κρατούν γερά ακόμη το μόνο ύψωμα που τους έμεινε, το ύψωμα 271 με μια διλοχία. Είναι το τελευταίο έρεισμά τους και με λύσσα προσπαθούν να το κρατήσουν, ελπίζοντας πως με τις ενισχύσεις θα ανακαταλάβουν τα υψώματα που έχασαν.
Η ώρα είναι κρίσιμη και από στιγμή σε στιγμή αναμένονται νέες εχθρικές αντεπιθέσεις. Κάθε στιγμή που περνά χωρίς να πέσει το ύψωμα 271 μεγαλώνει τον κίνδυνο των τμημάτων μας.
Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν παίρνει αναβολές, δεν χρειάζεται πολλές σκέψεις και μεγάλα σχέδια, αλλά χρειάζεται άφθαστο θάρρος και μεγάλες αποφάσεις.
Και πράγματι η μεγάλη απόφαση ελήφθη.
Ο Ταγματάρχης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ο οποίος ανέλαβε τη Διοίκηση του 7ου Σ.Π. (σε αντικατάσταση του φονευθέντος Διοικητού Αντισυνταγματάρχη Καραγιαννοπούλου) με του Λόχους των Λοχαγών Ολυμπίου, Παπαγιάννη και Καρκαντζού καταβάλλει μία ύστατη προσπάθεια.
Οι φαντάροι μας ακάθεκτοι ορμούν κατά του υψώματος 271 ο Στρτης Δουκάκης Κων/νος πηδά πρώτος μέσα στα χαρακώματα κα με τη λόγχη του φονεύει τον Ταγματάρχη Βούλγαρο Διοικητή.
Καταφθάνουν και άλλοι Στρατιώτες η πάλη γενικεύεται και με κάθε μέσο σε στιγμές πραγματικής αλλοφροσύνης και απερίγραπτου μεγαλείου κατορθώνουν την 10:30’ να καταλάβουν το ύψωμα 271.
Έτσι κατελήφθη και το τελευταίο οχυρό του εχθρού στο Ανατολικό τμήμα της Βουλγαρικής οχυρωματικής γραμμής…''.

''…Ο Διοικητής του Συντάγματος ΚΑΜΠΑΝΗΣ για να ενθαρρύνει και παρασύρει το Σύνταγμά του τίθεται επικεφαλής και πρώτος αυτός ως απλός ακροβολιστής προχωρεί προς τη νίκη, πλησιάζει προς το ΚΙΛΚΙΣ. Τα υψώματα του ΚΡΗΣΤΩΝΟΣ καταλαμβάνονται, νέα όμως πιο ισχυρά παρουσιάζονται.
Η ώρα είναι 7η πρωινή και τα τμήματά μας βρίσκονται στις γραμμές εφόδου το ίδιο και τα Βουλγαρικά τμήματα.
Η νέα εξόρμηση των ηρώων του 8ου Σ.Π. αρχίζει η ώρα είναι 7η πρωινή και τα τμήματα, άφοβα αγέρωχα, υπερήφανα , αψηφώντας τα πυκνά πυρά των Βουλγάρων, εξορμούν και χωρίς να λογαριάσουν απώλειες, προχωρούν βραδέως μεν αλλά σταθερά και συνεχώς πλησιάζουν τις θέσεις του εχθρού.
Τα πολυβόλα και τα κανόνια ξερνούν με όση ταχύτητα μπορούν φωτιά και σίδερο για να καταστρέψουν τους επιτιθέμενους.
Στο λιοπύρι του καλοκαιριού αυξάνουν οι φλόγες των καιόμενων σπαρτών που αρπάζουν φωτιά από τις οβίδες.
Οι Έλληνες ημίθεοι όμως προχωρούν, αγνοούν τα πάντα.
Είναι το τελευταίο τους άλμα, είναι η στιγμή που θα δώσει τη νίκη σ΄ εκείνον που θα μπορέσει να κρατήσει το ύψωμα.
Οι Βούλγαροι αντεπιτίθενται, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν αυτό το ύψωμα. Η πάλη σκληρή, ντουφεκιά σχεδόν δεν πέφτει καμιά απ όλους τους άνδρες που βρίσκονται στο ύψωμα.
Η σφαίρα έχει παραχωρήσει τη θέση της στη λόγχη που και αυτή σιγά – σιγά παραχωρεί τη θέση της στο μαχαίρι στα δόντια, στα νύχια.
Και πράγματι το ύψωμα γέμισε από πτώματα από κορμιά μαχητών Ελλήνων και Βουλγάρων, ενώ μερικοί ακόμη 3 – 4 που επιζούν τρέχουν ταχύτατα για να φύγουν, να σωθούν πίσω από το ύψωμα Καμπάνη, ταυτόχρονα δε 5-6 Έλληνες που κρατούν το ύψωμα έχουν καταλάβει θέσεις βάλλουν του φεύγοντας και περιμένουν νέα τμήματα για να συνεχίσουν τον τιτάνιο αγώνα τους.
Έτσι το ύψωμα 251 κατελήφθη, ενώ το ύψωμα Α ακόμη αντιστέκεται, βάλλουν και πλευρικά τους λίγους μαχητές του υψ. 251.
Είναι ανάγκη τα προς το υψ. Α επιτιθέμενα τμήματα να ενεργήσουν τάχιστα και καταλάβουν αυτό γιατί αλλιώς και το υψ. 251 μπορεί να χαθεί.
Γι΄ αυτό ο ακούραστος, ο αλύγιστος Συνταγματάρχης Καμπάνης ο Διοικητής του 8ου Σ.Π., τρέχει καβάλα στο άλογό του, εμψυχώνει τους άνδρες του που επιτίθενται τώρα και ανέρχεται στο υψ Α με τους πρώτους άνδρες, σαν απλός ακροβολιστής, αυτός ο θαυμάσιος Έλληνας, ο ήρωας Συνταγματάρχης δείχνοντας την Ελληνική παλληκαριά και το μεγαλείο της φυλής του.
Αλλά η τύχη τον ζηλεύει, φθονεί την παλληκαριά του και την ηρωική ψυχή του και δεν τον αφήσει να δει το ΚΙΛΚΙΣ ελεύθερο που τόσο επιθυμεί.
Μια οβίδα εχθρικού πυροβολικού εκρήγνυται μπροστά του και τον γεμίζει τραύματα.
Ο ήρωας αυτός Συνταγματάρχης πέφτει από ο άλογο του και μέχρι να μεταφερθεί για να επιδεθεί εκπνέει, ή ώρα είναι 09:00΄το πρωί ….''.

''…ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η παρούσα αναφορά για την επική μάχη απελευθέρωσης του Κιλκίς, πέραν από την ιστορική της αναδρομή, αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης γι αυτούς που θυσιάστηκαν ή συνέβαλαν κατά οποιοδήποτε τρόπο στους Βαλκανικούς πολέμους, για την απελευθέρωση των εδαφών της Μακεδονίας μας.
Αποτελεί ένα ταπεινό κλωνάρι δάφνης για εκείνους που διπλασίασαν την Πατρίδα μας, ένα λουλούδι και ένα κερί στον τάφο τους.
Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα, για τούτες τις ημέρες του ξεπεσμού, του ξεπουλήματος της Πατρίδας μας.
Μα περισσότερο της κρίσης των ηθικών Αξιών, των Ιδανικών και των Οραμάτων, τα οποία σκιάζονται κάτω από τους οικονομικούς δείκτες.
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαφορετικό εχθρό, μια διαφορετική μορφή πολέμου, όμως πρέπει να πολεμήσουμε και θα πολεμήσουμε, πρέπει να αγωνισθούμε και θα αγωνισθούμε.
Γι αυτόν τον πόλεμο για αυτό τον αγώνα, χρειαζόμαστε όπλα και εφόδια και έχουμε την Πίστη μας, την αγάπη μας στην ΕΛΛΑΔΑ, την Ελευθερία, την Οικογένεια, τα Ιδανικά μας. Έχουμε τα παραδείγματα μας.
Τούτα τα χώματα που πατούμε σήμερα εμείς, έχουν ποτιστεί με αίμα από άλλους, που βάδισαν στους δικούς τους δύσκολους καιρούς και νίκησαν. Και θα βγούμε και εμείς νικητές από αυτό τον πόλεμο και αυτή τη μάχη.
Ολοκληρώνοντας θα κλείσω με τα λόγια του Ανδρέα Κάλβου
«Είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν πεθαίνουμε για την Πατρίδα.»

Και μ΄ ένα δίστιχο το οποίο αφιερώνω σε αυτούς που βάδισαν και πολέμησαν σε αυτό το τόπο, έχυσαν το αίμα τους και έσπειραν τα σιτοχώραφα του ΚΙΛΚΙΣ με τα κορμιά τους και άνθισε η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σ αυτόν τον μαρτυρικό ακριτικό τόπο...''.

«ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ»
Ήρωες των Βαλκανικών μαχών
Σας έχουμε στη καρδιά μας
Κι΄ ας είστε 100 ετών
Είστε τα πρότυπά μας.
Αφήσατε συγγενείς γυναίκες και παιδιά
Πολεμήσατε σαν μια γροθιά
Και πέσατε Ηρωικά
Στη μάχη Κιλκίς και Λαχανά.
———————
«ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ »…’’.

 http://espekm.gr/home/?p=8019

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΜΙΘΕΟΙ  ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΕΝΩ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΩΝ ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΕΘΑ-ΓΕΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ .

ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1913 ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΗΘΕΝ ''ΕΛΛΗΝΕΣ''  ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ''ΟΝΟΜΑΤΟΣ'' ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'', ΩΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΙΚΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΜΟΓΓΟΛΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΒΑΣΤΡ ΝΑ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

 ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ....

ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΛΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 120/4 , ΩΣ ΣΥΝΑΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.


https://www.youtube.com/watch?v=ENces1EwB2E


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ