blogger counter

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΝΗ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΝΗ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΝΗ ΤΟΜΕΑ.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΠΕΡΙΠΟΥ 70% ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΣΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ 80%.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΝ  ΟΠΟΙΑ ΗΡΘΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΥ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΖΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΟΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ,

 1ΟΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ.
( ΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟ).
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 300 ΕΩΣ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΦΑΡΜΕΣ.

2ΟΝ . Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π.Ο.Π ΩΣ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ. ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π.Ο.Π ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΞΙΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΣ.
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΕΙΧΕ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΒΟΣΚΗΣΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΤΑΝΕ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΑΥΡΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ  ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΓΕΛΑΙΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ .

3ΟΝ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ Η ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ Η ΑΓΟΡΑΖΕ ΛΟΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

4ον Η ΔΟΛΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΟΔΗΓΗΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΤΑΓΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΜΠΑΙΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΑΓΙΔΕΥΟΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΔΟΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

5ΟΝ Η ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΩΝ  ΩΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ  ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΕΜΕΝΑΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΥΠΑΡΚΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΛΟΓΟ ΔΟΛΙΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΙΩΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΖΩΩΝ ΜΕ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ  ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΟΝΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΝΕΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ.

6ΟΝ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΑΝΑ ML ΣΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ.

7ΟΝ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΛΟΓΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ . ΓΝΩΣΤΗ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ   ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΤΑΥΡΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ. ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Η ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

8ΟΝ  Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΖΩΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΛΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΕΙΑ 750 ΕΥΡΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΧ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ 2400 ΕΥΡΟ.
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙ ΖΩΑ. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 2000 ΕΩΣ 2200 ΕΥΡΟ.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013 Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ , ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΤΑΙΟ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΤΟΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Π.Ο.Π ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ.
ΤΑ ΤΕΛΑΙΤΕΥΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΡΣΗ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΩΑ ΟΠΟΥ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΜΗΝΟΣ ΣΦΑΓΗ. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΜΑΝΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ Α.Π.Θ. ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ , ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ  9/7/2014 Η ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ Η ΤΗΝ ΟΚΝΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ .
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΙΩΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΤΟ2014 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΓΑΛΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ 7 ΛΕΠΤΩΝ. Η ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ, 2 ΗΜΕΡΩΝ, 8 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ ΔΙΟΤΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΔΟΛΙΩΣ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ  ΣΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. ΟΙ ΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ, ΣΥΝΕΠΑΓΟΜΕΝΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΥΤΟ ΕΞΑΛΛΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΝΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ  ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ   ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ 30.000 ΚΑΙ 100.000 ΕΥΡΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ. ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΠΟΣΟ.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΟΔΑ + ΕΞΟΔΑ =ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ. ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΡΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ 4000 ΑΓΕΛΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΘΕΩΡΗΣΕ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΙΣΟΨΗΦΗΣΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ  ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΤΟ 52% ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 48% ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ.
ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΛΙΒΟΜΕ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΟΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ  ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΘΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΞΙΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
 ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΝΕΣΤΛΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΛΤΑ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟ.
ΕΔΩ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
Η ΔΟΛΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
Στον παρακάτω σύνθετο πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά οι 2 εξής αναλύσεις:
1. Σε 3 κολώνες γίνεται σύγκριση μεταξύ μιας μέσης ελληνικής μιας γερμανικής και μιας μέσης ολλανδικής φάρμας.
Η κάθε κολώνα αποτελείται αθροιστικά από
το σύνολο των  εκροών (διατροφή, ενέργεια, κτηνιατρικά εργασία κλπ.) ,  τις αποσβέσεις(με μωβ χρώμα)  και   με κίτρινο το κόστος ευκαιρίας (κόστος χρήσης ιδίας γης-προσωπικής εργασίας-ιδίων κεφαλαίων και ποσόστωσης) Για καλύτερη εικόνα μπορείτε να ανοίξετε το εξέλ, όπου υπάρχει και η τεκμηρίωση των στοιχείων.
Φαίνεται λοιπόν πως οι ‘’εκροές’’ στην ελληνική φάρμα είναι μεγάλο μειονέκτημα αλλά και οι αποσβέσεις . Οφείλεται δε στα εξής:
1.    Μικρή ή μηδενική ιδιοκτησία γης, άρα αγορά  ζωοτροφών. (στο γερμανό φάρμερ αντιστοιχεί 1,1 αγελάδα ανά εκτάριο γης έναντι 7,5αγελάδες στον έλληνα). Όφελος έως 8λεπτά
2.    Έλλειψη γνώσεων. Όφελος μη υπολογίσιμο.
3.    Γενετικό υλικό χαμηλής στάθμης και μη προσαρμοσμένο στο ελληνικό  περιβάλλον.  Όφελος ως 2λεπτά
4.    Υψηλό κόστος αντικατάστασης ζώων. (η έλλειψη εκτάσεων εξαντλεί τα ζώα των οποίων η αντικατάσταση κοστίζει ακριβότερα κατά 50% -ιδιοπαραγώμενα ως 100%-εισαγόμενα). Όφελος 6 ως 12 λεπτά.
5.    Κόστος ξένης εργασίας (έστω και αν είναι πολύ φθηνότερο το ημερομίσθιο). Ο μέσος κεντροευρωπαίος απασχολείται οικογενειακά μεταφέροντας την εργασία στο κόστος ευκαιρίας όφελος 4,5λεπτά.
6.    Μικρό εισόδημα, εκτός του γάλακτος (μικρές επιδοτήσεις λόγω μη ύπαρξης εκτάσεων) 6λεπτά/κιλό έναντι 12 του γερμανού και 7,5 του ολλανδού.

Αντίθετα ο γερμανός ειδικά ξεπερνά όλους στο συνολικό κόστος λόγω υψηλού κόστους ευκαιρίας 24λεπτά έναντι 19 του ολλανδού και μόλις 8,3 του έλληνα.
Άλλο ένα μειονέκτημα? των κεντροευρωπαίων είναι η μεγάλη αξία γης λόγω αστικοποίησης που δεν τους επιτρέπει να επεκτείνονται καθώς αυξάνουν το κοπάδι τους.

Παράλληλα,  στον ίδιο πίνακα, με τη μορφή καμπυλών απεικονίζονται 5 διαφορετικές ελληνικές φάρμες με κύριο χαρακτηριστικό την διαφορετική παραγωγική δυνατότητα αλλά και άλλες διαφορές (επίπεδο γνώσεων παραγωγού, σταβλικές εγκαταστάσεις, γενετικό υλικό) αλλά και ομοιότητες όπως,  κόστη ευκαιρίας, μέγεθος μονάδας, εκτάσεις γης και άλλα. Όλα αυτά συμπτύχθηκαν ώστε να απεικονιστούν σε 2 διαστάσεις χάριν απλοποίησης.
Κάθε  μία φάρμα αναλύεται σε 4 διαφορετικά επίπεδα κόστους.
Στο 1 επίπεδο είναι η διατροφή (20 ως 23λεπτά ) που αποτελεί μέχρι και το 80% των εκροών (2ο επίπεδο) (αθροιστικά 25 ως 32λεπτά).  Στο 3ο επίπεδο αθροίζονται οι αποσβέσεις χωρίς φανερή διαφοροποίηση (οι μονάδες υψηλής απόδοσης όμως, ενώ επενδύουν πολύ περισσότερα κεφάλαια το κόστος ανά κιλό δεν αυξάνεται ιδιαίτερα) αγγίζουμε αισίως τα 32,6 ως 38,7 λεπτά με την πλειοψηφία να βρίσκεται στο άνω όριο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι φάρμες υψηλής απόδοσης 8500 και 9500κιλα/αγε, πλησιάζουν σε κόστος τα επίπεδα της γερμανικής φάρμας (32,6 έναντι 26,5 λεπτά/κιλό- σε κόκκινο κύκλο).  
Ο δε ολλανδός ενώ έχει λιγότερη διαθέσιμη γη, από το γερμανό,  φαίνεται ότι ο επαγγελματισμός του, οι γνώσεις, οι σωστές γενετικές επιλογές και οι δομές (οδικό και θαλάσσιο δίκτυο) του δίνουν τη δυνατότητα μέσω υψηλότερων αποδόσεων (7600 έναντι 7200 του γερμανού και 5300 ημών) και μεγαλύτερου μέσου μεγέθους (80 αγελάδες /φάρμα έναντι 44 των γερμανών και 30 ημών) να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.   .

Τελικά οι λίγες αλλά υπαρκτές φάρμες μας που βρίσκονται στα δεξιά του πίνακα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο έλληνας κτηνοτρόφος,
παραβλέποντας φυσικά το πολύ χαμηλό κοστολόγιο του ολλανδού (21,2€/100κιλα).
Στους ευρωπαίους δεν φαίνεται αμέσως το πρόβλημα χαμηλών τιμών διότι  κρύβεται πίσω από το κόστος ευκαιρίας.
Οι  καιρικές μας συνθήκες που ευθύνονται για το ακριβό κόστος διατροφής (ανυπαρξία χόρτου βοσκής) αντίθετα βοηθούν τις υψηλές αποδόσεις των αγελάδων (εκτός καυσώνων) και δεν απαιτούν βαριές κατασκευές.
Στον αντίποδα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από την ξένη εργασία (κακής ποιότητας), να βελτιωθεί το κοπάδι, οι επενδύσεις να περιοριστούν συνετά και να δοθεί βάρος στην μακροζωία και αποτελεσματική αντικατάσταση των ζώων.

Αν συμφωνείτε να το στείλω
Με εκτίμηση,

Παπαδόπουλος Γιάννης
Δ/ντής Σταθμού
Ζώνης Γάλακτος Πλατέος
ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ ΑΒΕΕ
23330 69160


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ